Kai Aareleid: Korttitalo

Korttitalo.jpg

Kirjailija on syntynyt Tartossa, opiskellut dramaturgiksi Helsingissä ja asunut myös Riiassa ja Pietarissa. Hän on myös kääntäjä ja toimittaja. Hänen uusin kirjansa sijoittuu Tartoon, sodanjälkeiseen aikaan. Sen alkukielinen nimi on Linnade põletamine (Poltetut kaupungit), mutta suomenkielinen, kirjan teemaan liittyvä nimi Korttitalo on osuva.

Kirjassa on kyse muistoista, jotka ovat hauraat ja niissä on paljon aukkoja. Se on sukutarina, jonka salaisuuksista ja historiasta yritetään saada kokonaista kuvaa perheen tytön, Tiinan silmin. Perheen nykyisyys ja menneisyys kohtaavat ja nivoutuvat Viron sodanjälkeiseen historiaan Stalinin vainoineen ja kyydityksineen. Tiina palaa perheen kotitaloon vuosien jälkeen ja huomaa, että isän muotokuva on viety seinältä, jossa on nyt tyhjä paikka.

Kirja koostuu katkelmista ja kohtauksista. Kirjassa käytetään paljon dialogia. Tässä tulee kirjailijan dramaturgian taju esiin. Katkelmallisuudesta huolimatta tarinasta muodostuu kokonaiskuva, sellainen kuin muistoista voi muodostua. Joistakin asioista vaietaan, mutta ennen pitkää salaisuudet tulevat esiin. Kieli on runollista ja mukana on muutama mustavalkoinen valokuva:

”Tämä tarina liikkuu jossain tietoisuuden rajoilla, niin että saatan melkein koskettaa sitä. Se väreilee muistini viileissä nurkissa, hämärä kaiku onnellisimmista päivistä, hymyistä, eräästä äänestä. Se on kuin albumissani haalistuvat mustavalkoiset valokuvat…”

 

Kai Aarelaid: Korttitalo. Kustantamo S&S 2018, 333 sivua, kuvitettu. Alkuteos: Linnade põletamine.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s