Minna Rytisalo: Rouva C.

Kirja alkaa siitä, kun Minna Johnson lähtee lapsuudenkodistaan Kuopiossa ja aloittaa Jyväskylän opettajaseminaarin. Kirja päättyy hänen miehensä Ferdinand Canthin kuolemaan ja Minnan muuttoon takaisin Kuopioon seitsemän lapsensa kanssa.

”Jos joku sanoo minulle, että tuota et voi, minä voin. Sen minä opin siltä mieheltä, joka
sanoi minua kottaraiseksi. Minussa oltava kaikki mitä se ottaa, minussa täytyy olla ja on.
Joskus loppu on vasta alkua, hän tiesi, sillä muuta ei ollut kuin todellisuus, ja tässä se oli ensimmäinen kahvikuppi Kuopiossa, se oli äiti  joka ei jättäisi lapsiaan, se oli nainen, joka astui reestä kahden jalan varaan eikä horjunut, tämä ihminen joka ajatteli: en pelkää.”

Kirjailija Rytisalo menee nuoren Minna Canthin pään sisään ja onnistuu luomaan uskottavan kuvan Minnan ajatuksista ja hänestä taistelijana, naisten oikeuksien puolesta puhujana, rohkeana, mutta joskus myös surumielisyyteen vaipuvana naisena. Hän meni naimisiin opettajansa kanssa ja heille syntyi seitsemän lasta. He asuivat Jyväskylässä, ja Minna Canthin kirjallinen ura sai alkunsa hänen kirjoitettua kirjoituksia sanomalehtiin sekä julkaistua ensimmäisen teoksensa Novelleja ja kertomuksia. Hänen ensimmäisen näytelmänsä Murtovarkaus syntyi myös Jyväskylässä. Varsinaisen kirjailijantyönsä hän teki Kuopiossa, jonne muutto tapahtui vuonna 1880.

Romaani on voimakas tulkinta Minna Canthin elämästä ennen hänen suuria kirjallisia saavutuksiaan, jotka olivat idullaan jo nuoressa Minnassa ja myöhemmin suurperheen äidissä. Kirjassa kuvataan myös ystävyyssuhde ja sen loppuminen Minnan ja hänen ikätoverinsa Floran kanssa. Ystävyyssuhteen kehitys ilmentää hyvin Minnan yhteiskunnallista ajattelua.

Minna Rytisalo: Rouva C. Gummerus 2018, 367 s.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s