Kaunistelematon perhetarina

Kansikuva

Kirjailija Nina Wähä on syntynyt Tukholmassa, mutta hänen äitinsä on kotoisin Tornionjokilaaksosta, johon kirjan tapahtumat sijoittuvat. Kirja on perhetarina, jota kerrotaan paljolti Annin, perheen vanhimman, elossa olevan tyttären näkökulmasta. Kirja alkaa siitä, kun hän matkustaa Tukholmasta lapsuudenkotiinsa Suomen puoleiseen Tornionjokilaaksoon. Anni on viimeisillään raskaana. Hänellä on yksitoista elossa olevaa sisarusta. Kaksi nuorinta ovat kuolleet jo varhain. Perhe ei ole kuitenkaan tiukasti lestadiolainen. Kaikki sisarukset ovat tulleet jouluksi kotiin, paitsi yksi ulkomailla asuva veli. Hänkin tulee myöhemmin, kun tapahtumat kehittyvät tiettyyn pisteeseen.

On jotenkin erityistä palata kotiin. Toisille se on mieluisaa, toisille ei, mutta yhdentekevää se ei ole koskaan. Annissa se herätti aina paljon tunteita.
Kielteisiä – koska häntä aina ihan vähän pelotti, että kotiseutu hänen palatessaan iskisi jollain tavalla kyntensä häneen ja hän jäisi kiinni, vangiksi, joutuisi jäämään.
(Perintö, s. 13)

Osa lapsista asui vielä kotona, osa oli jo lähtenyt kotoa. Kaikki sisarukset esitellään tarinan edetessä, he kaikki saavat oman äänensä. Myös Siirin ja Pentin, äidin ja isän, tapaaminen sota-aikana ja heidän taustansa tuodaan esiin. Siiri oli kotoisin Karjalasta Soanlahdelta ja isä Tornionjokilaaksosta, jonne he perustivat perheen mentyään naimisiin. Ihmisistä kerrotaan raadollisesti, mitään ei kaunistella. Perheenjäsenten henkilöhahmot syvenevät kerronnan edetessä, mutta ei pelkästään miellyttävällä tavalla.

Perheen sisäistä, rikkinäistä maailmaa ja traagisia tapahtumia kuvataan hyvin. Näin suuressa perheessä henkilökemiat toimivat joidenkin kesken hyvin, joidenkin huonommin. Oli suosikkiveljiä tai -sisaria. Heillä kaikilla oli omia salaisuuksiaan. Myös Siirillä ja Pentillä oli omat lempilapsensa.

Isä pitää perhettä rautaisessa jopa mielenvikaisessa otteessaan siihen pisteeseen asti, kun lapset uskaltavat nousta vastarintaan ja ottavat Siirin kapinaan mukaan. Kirja päättyy syntymään, uuden alkuun.

Annin viimeinen välienselvittely
Anni solmii irralliset langanpäät. Hän hyvästelee perheen. Hän lähtee Tornionjokilaaksosta eikä koskaan palaa. Laukussa rahaa, sylissä lapsi?
(Perintö, s. 531)

Nina Wähä: Perintö. WSOY 2020. Suom. Sanna Manninen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s