Kuukausi residenssissä. Matkapäiväkirjan sivuja.

6.5.2019
Saavuin iltapäivällä bussilla Tallinnasta Haapsaluun, ja kävelin majapaikkaani Villa Werneriin Suur-Lossikadulle matkalaukkua vetäen ja reppu selässä. Avaimet minulla oli jo asuntoon. Repussa oli läppäri, jolla on tarkoitus kirjoittaa täällä, ja muistikirja, johon kirjoitan vaikutelmia ja runonpätkiä. 

Asunto on toisessa kerroksessa. Se on viihtyisä, virolaiseen tapaan kotoisa yksiö. Pieni keittiö, jossa on ruokapöytä, toinen huone, jossa on iso sänky ja nojatuoli, kirjoituspöytä, jonka edessä avautuvat ikkunat pikku lahdelle (Väike viik), kylpyhuone ja kirjahylly, jossa suomalaista ja virolaista kirjallisuutta ja valokuvateoksia. Näkymä kirjoituspöydän takaa on lahdelle sykähdyttävä. Keskellä on pieni saari, jonka keskellä näkyy valkoinen möhkäle. Se on joutsen, joka on hautomassa. Uros uiskentelee lahdella lähistöllä. Paljon muitakin vesilintuja lentelee saarella ja sen ympärillä.

IMG_1321.JPG 
Aamumaisema ensimmäisenä aamuna

7.5.2019
Puolipilvistä, vesi väreilee. Vesilinnut ovat heränneet jo ennen minua. Maisema silmien edessä inspiroi, ja aukaisin heti tietokoneen ja otin esille tekstin, jota minun on tarkoitus muokata ja kirjoittaa uuttakin romaaniksi. Kirjalla on jo nimi, myös runokirjalla, jota olen alkanut rustata ohessa.

Niukan aamupalan turvin hahmotin proosatekstiä koko aamun. Sitten lähdin infoon, josta sain kunnon kaupungin kartan ja löysin Posti-kadun varrelta marketin, josta ostin asunnolle ruokaa. Tänään kävin lounaalla Muuriääre-kahvilassa, mutta aion tehdä itsekin ruokaa joinakin päivinä. Asunnon alapuolella on Wiigi kohvik, jossa on ruokaa ja juomaa tarjolla. Eilen kävin bussilta tultua siellä syömässä.

Illalla istuin ulkona muistikirja mukanani puistonpenkillä, mutta kylmä tuuli ajoi nopeasti sisään. Matka taitaa myös painaa vielä, kun väsyttää.

IMG_1381 (4).JPG
Villa Werner on äärimmäisenä vasemmalla olevassa kaksikerroksisessa talossa. 

8.5.2019
Tuntuu epätodelliselta, että olen täällä Haapsalussa kirjoittamassa. Ei ole vielä päivärutiineja. Kaikki on uutta. Mutta minun ensisijainen päämääräni on saada muutama sivu tai sana kirjoitettua joka päivä. Aamut ovat minulle parasta kirjoittamisaikaa. Illansuussa ehdin kävellä Promenaadia, rantatietä, joka kulkee pitkin Tagalahden rantaa. Siellä olikin aivan valtavasti joutsenia ja silkkiuikkuja pesimässä. Muita en tunnistanut. Kaislikkoiset rannat vetävät vesilintuja puoleensa. Tämähän on oikea lintubongareiden paratiisi. 

Olen irrallinen. Sängyssä makuulla molemmista ikkunoista näkyy taivas ja valkoisia, ajelehtivia pilviä. Auringon laskettua taivaalla erottui terävä, ohut kuunsirppi. Näen täysikuun ennen kuin lähden pois.

IMG_1332.JPG

Iltamaisemia ikkunoista

IMG_1463.JPG

9.5.2019
Kirjoitin aamulla. Tämä paikka taitaa tulla tekstiini mukaan. Mennyt, nykyhetki, unen hetki, nämä ovat lähtökohdat. Naisen elämä syntymästä vanhuuteen. Muutkin henkilöt haluaisivat päästä mukaan, joten annan heidän ainakin tässä vaiheessa tulla. Huh-huh. Käsis alkaa oikeasti hahmottua.
Eurooppa-päivä, täälläkin liputettiin.

IMG_1455 (2).JPG

10.5.2019
Alitajunta alkaa syöttää minulle tekstiä. Heti aamulla herättyä:

                    mitä elämä on?
                        valon ja varjon leikkiä
ilmaa jota hengitämme
sisään ja ulos
kunnes kuolemme

11.5.2019
Aamupalan jälkeen lähdin kävelylle lahden ympäri. Se on muodostunut jo vakiolenkiksi. Lahdella on keväällä elämää. Merihanhet olivat tulleet aamulla poikasineen lahdelle. Autoilijoille oli linnuista varoittava liikennemerkki tien ohessa!

Päiväohjelma jatkui: suihku, kirjoittaminen, syönti ulkona (Hapsal Dietrich), kauppa (Konsum). 

IMG_1431.JPG

12.5.2019 Emadepäev
Sain lapsiltani ja lapsenlapsiltani viestejä ja kuvia ja onnentoivotuksia. Olen onnellinen, kun minulla on heidät.
Kirjoittaessani tänään sain yhteyden kirjoittamiseen = tunteisiin. Täytyy laventaa ajatuksia, kirjoittaa sellaista mitä ei ole kirjoitettu, mitä itse haluaisi lukea. Osaanko?

Auringon laskiessa lahden taakse veden ja taivaan värit olivat tänään hailakan viininpunaiset. Kuu oli puolikas.

13.5.2019
Heräsin liian aikaisin. Kirjoittamiseen liittyvät ajatukset pyörivät päässä.
Hengitystä sisään ja ulos
Puuskutusta lasta synnyttäessä
Paperipussiin hengitystä, kun luulen että minulla on sydänkohtaus
Hengitysharjoituksia. Koko elämä opettelua
Täytyisi saada jalostettua ne paperille. Kirjahyllyssä on Ville Hytösen kirja Eesti on My Mind. Luin sitä jonkin aikaa ja nukahdin uudelleen. 

Tänään päivällä satoi. Kävin syömässä alhaalla kahviossa. Sitten päiväunet, jonka jälkeen kävin kaupassa, kun sade lakkasi.

Haarapääskyset ovat lennelleet lahdella. Se on Viron kansallislintu.

IMG_1366.JPG

14.5.2019
Tänään oli hyvä kirjoituspäivä. Aloitin jo aamupalan jälkeen ja meni iltapäivään ennen kuin lopetin.

Ulkona on aurinkoinen päivä, mutta tuuli viilensi. Kävin Begutassa, kasviruokapaikassa syömässä brunssin 8€. Odotin vähän parempaa, mutta ehkä tulin liian myöhään, eikä tee/kahvi kuulunut hintaan.

Kävelin vanhalla hautausmaalla, jossa suuret puut ja rehevöityneet pensaat loivat rauhallisen tunnelman rautaisten ja kivisten ristien välissä. Lemmikit olivat levinneet kauniiksi vaaleansinisiksi matoiksi, siellä täällä pilkottivat tulppaanien punaiset kukat. Puissa majailivat myös varikset, jotka pitivät aikamoista meteliä. Pimeällä se voisi tuntua kammottavalta.

IMG_1477.JPG

15.5.2019
Kävin aamukävelyllä lahden ympäri. Sitten kävin kirjoituspöydän ääreen kirjoittamaan. Kello 14 aikaan lähdin syömään Vutipesa Restoon lounasbuffeen. Hyvää kotiruokaa 6 € kahvin/teen kanssa. Syömäpaikka oli viihtyisä, paljon kauniita yksityiskohtia. Kiertelin kaupungilla ja kävin ruokakaupassa. Juomavettä ostan isoissa pulloissa. En uskalla juoda vesijohtovettä.

16.5.2019
Heräsin jo neljän maissa ja huomasin täysikuun vastapäätä lahden takana. Se näkyi suurena keltaisena pallona, joka kohta häviäisi näkyvistä. Illalla nukkumaan käydessä kuu näkyi sivuikkunasta sänkyyni. Nukahdin uudelleen.

Kirjoitin taas koko aamun. Sitten lähdin kävelemään ja syömään. Muuriääressa oli päivän lounas 4.50 €: kanarulla + lohkoperunat + salaatti. Halpa ja hyvä lounas. Kävin kaupassa ja kävelin kaduilla kuvaamassa eri kuvakulmista kaupunkia ja pihojen ja puistojen kukkivia puita. Sitten päivälepo.

Sain illallakin aikaiseksi tekstiä. Kävin ensin ulkona istumassa ja kirjoittamassa muistikirjaan tuntemuksia. Uusia ajatuksia, jotka päätyivät myös käsikseen.

IMG_1493.JPG Melkein täysikuu

IMG_1513.JPG
Valkoisia puistonpenkkejä on lahden ympärillä ja muuallakin parinkymmenen metrin välein. Melkein jokainen penkki on omistettu jollekin tunnetulle Haapsalun henkilölle. Tämän penkin laatassa lukee: Häid mehi on raske leida. Alarile 2014 (Hyviä miehiä on vaikea löytää. Alarille 2014)

17.5.2019
Lämmin ja tyyni aamu kävelyllä lahden ympäri. Kirjoitan ja teen itse ruokaa asunnossa, mikä toteutui. Kuumuus väsytti, mutta ulkona varjossa oli ihan viihtyisää. Sisälämpömittari näytti klo 14: outdoor 33, indoor 27. Lukemat olivat vähän yläkanttiin, aurinko paistoi suoraan. Minä voin laittaa verhoja eteen ja avata ikkunoita.

Illalla kävin Wiigi kohvikin terassilla salaatilla ja viinillä. Väga maitsev! Ulkona oli koko ajan pieni tuuli, meren äärellä kun ollaan.

18.5.2019
Nukuin melkein kymmeneen. Söin aamiaisen ja aloin siivota, sillä pölyä ja roskaa alkoi olla asunnossa. Imuroin ja pyyhin pölyjä. Sitten oli hyvä jatkaa kirjoittamista ikkunat auki.

Iltapäivällä lähdin ulos ja kävin Haapsalun taidemuseossa, jossa oli taidenäyttely sekä hieno näyttely Haapsalun matkailun historiasta. Siellä oli myös kesävieraan = suvitaja, huone. Se minäkin olen: suvitaja ja myös kirjanik. Kävelin piispanlinnan raunioiden ja puiston läpi. Siellä oli valtavia hevoskastanjoita, jotka olivat kukassa. Myös asunnon kulmilla on hevoskastanjoita, jotka ovat alkaneet kukkia. Syreenit kukkivat pihoilla omenapuiden ohella.

Tänään en saanut paljonkaan aikaan tekstiä.

IMG_1528.JPG IMG_1531.JPG

19.5.2019
Nukuin pitkään. Aamiainen ja kirjoittamista. Hyvin sujui ikkunat auki. Hellesää jatkui.

Tein ruokaa asunnolla. Sitä ennen kävin torilla ja kaupassa. Torilta ostin maukkaita sipulinvarsia raejuuston (kodujuust) sekaan ja pastakastikkeen päälle.

Nukuin päiväunet ja kirjoitin. Iltakävely lahden ympäri lähes tyynessä säässä.

IMG_1535.JPG

20.5.2017
Kolmas viikko täällä alkoi helteisenä. Kirjoitin koko aamun ikkunat auki. Onneksi välillä pilvistyy. Olen hyvässä kirjoittamisvauhdissa. Voihan tämä joskus olla nautinnollistakin.

Katsoin Yle Areenasta Helsinki-Lit:ssä olleen Joel Haahtelan ja Kai Aareleidin haastattelun. Sain siitä virtaa, koska molemmat puhuivat juuri niistä asioista, joiden parissa painiskelen. Molemmat ovat mielikirjailijoitani. Otin tänne mukaan Kai Aareleidin runokirjan Lue minua, johon on suomennettu hänen runojaan eri kokoelmista.

Kävin lounaalla Vutipesassa. Päivällä sateli pikkuisen. Silti sisällä hiostavaa, joten lähdin illalla ulos vilvoittelemaan, kun sade lakkasi. Otin valokuvia.

IMG_1539.JPG
Näkymä taloon, jossa asun. Alakerrassa Wiigi kohvik

21.5.2019
Tein aamulenkkini lahden ympäri ja kävin suihkussa. Väike Viikin erottaa Suur Viikistä pieni pato, silta, jonka nimi on Inglisild (Enkelisilta). Sen parina on Kuradisild (Pirunsilta), joka on Väike Viikin ja Eeslahen välissä. En olisi huomannut näitä silloiksi, ellen olisi lukenut matkaoppaasta.

Sitten kirjoitin ja mietin ja kirjoitin. Välillä tulee solmuja. Lähdin lounaalle Muuriääreen. Se on minun suosikkipaikkana täällä. Sen jälkeen pidin hellettä sisällä. Illalla menin alas ”pihalle” kirjoittamaan muistikirjaan päivän tuntemuksia.

IMG_1532.JPG
tyyni vesi
    sorsa tekee vanaa                                              
valkea sivu
    kynä piirtää viivaa

aika                                                                                                                      
    mennyt tuleva
heijastuu

taivas kaartuu
    tähdet kuu
nykyhetki

tummentuu

IMG_1399.JPG

22.5.2019
Aamupalan jälkeen lähdin käymään kaupassa ja vein samalla kertyneet tyhjät vesipullot kierrätykseen. Marketin ulkopuolella oli erillinen koppi, jossa oli palautusautomaatti.

Kirjoitin hyvän rupeaman. Olen päässyt hyvin tekstiin sisään. Minun paheeni on kirjoittaa liian tiivistä. Katson voisiko jotain laventaa.

Tein ruokaa asunnolla, ja keitin päiväkahvit.

Valtava helle on ollut tänäänkin. Illalla viilenee, huomaan kun tulen ulos. Nautin vielä iltapalaksi pienen sienipiiraan, jonka ostin päivällä pagarista, leipomon myymälästä.

IMG_1558 (2).JPG
Paljon on suuria pääpatsaita ympäri kaupunkia

23.5.2019
Aamiainen. kävely, suihku, kirjoittaminen. Aloin käydä tekstiä läpi alusta saakka ja tein pieniä muutoksia. Olisi helpompi hahmottaa kokonaisuutta, jos saisin tekstin tulostettua. Sitten kotona.

Lounas Vutipesassa, edelleen halpaa ja hyvää. En jaksanut kävellä muualla, koska helle jatkuu. Huomiseksi on luvattu viileämpää. Yöksi jo viilenee, niin että suljin kaikki ikkunat.

IMG_1559 (2).JPG
Tämän illan värit

24.5.2019
Yöllä oli satanut. Aamulla oli pilvistä ja viileämpää kuin edellisinä päivinä. Mutta se ei minua haitannut. Kävin tekstiä läpi ja tarkistin yhden taustatiedon. Mitä elokuvia tehtiin ja näytettiin 1950-luvulla? Ja oliko entisessä kotikaupungissani elokuvateatteria jo tuohon aikaan. Laitan kysymyksen fb-ryhmälle ja saankin oikein ryöpyn vastauksia ja kommentteja. Elokuvateatterin nimi löytyi ja sen jälkeen tieto, että se on perustettu jo 1938. Muuten, Tuntemattoman sotilaan ensi-ilta oli 1955 joulukuussa.

Söin asunnolla ja lähdin sitten kauppaan ostamaan ruokatarvikkeita ja vettä. Matkalla poikkesin kahville Muuriääre Pagariin, joka on eri paikka kuin kohvik. Aurinko taas paistoi, joten istuin ulos kahville ja tortulle. Pagarista saa ostaa leipomotuotteita mukaan. En ostanut tällä kertaa.

Yöllinen sade on ollut niin rankka, että huomasin omenankukkien väriloiston hävinneen. Niin lyhyt voi olla kukinta.

25.5.2019
Sateinen aamu. Tuuli puhalsi suoraan mereltä. Se vonkui talon nurkissa. Horisonttiin ilmestyi leija? Ei, se olikin leijalautailijan purje. Hyvät kyydit näytti lautailija saavan.

Istuin ikkunan ääressä kirjoittamassa ja samalla seurasin purjeen menoa edestakaisin kaukana isolla lahdella.

Sen verran oli päivällä poutaa, että kävin pagarista ostamassa tuoretta ruisleipää. Tein ruokaa asunnolla. Illalla alkoi uudelleen sataa. Kova tuuli on jatkunut koko päivän, ja nukahdin sen huminaan.

IMG_1572.JPG      IMG_1591 (3).JPG 

26.5.2019
Iltapäivästä asti on satanut rankasti. Sitä ennen kävin kaupassa ostamassa kahvia ja samalla reissulla kiertelemässä kukka- ja taimimarkkinoilla (Haapsalu Lillepäev) Krahviaed-puistossa. Enhän minä sieltä mitään tietenkään ostanut, koska taimia olisi vaikea kuljettaa Suomeen.

Sisällä keskityin kirjoittamiseen, vaikka tuuli ulvoi ja sade piiskasi ikkunoita ja peltikattoa. Lokit ja haarapääskyt ottivat ilon irti tuulesta ja lentelivät ilmavirtojen mukana. Välillä tein ruokaa ja keitin kahvit.

Aika kuluu. Se lause tuli proosaankin. Minulla on kihelmöivä tunne, että tästä tulee valmista. Voi olla, että huomenna haluan tuhota tekstit.

Illalla katsoin Elisa viihteen kautta tunnin viiveellä jääkiekkofinaalia tallenteista. Riemunhuutoni peittyi tuulen vonkunaan.

En meinannut saada unta, kun talo natisi ja huokui tuulen voimasta. Lisäpeitekin oli tarpeen, koska lämpötila oli laskenut. Jossain vaiheessa aamuyötä nukahdin.

27.5.2019
Viimeinen viikko Haapsalussa alkoi. Ystävällä/kumppanilla alkoi loma, ja hän tuli tänään iltapäivällä linja-autolla Tallinnasta. Olin häntä vastassa ja vietyämme matkatavarat hänen hotellilleen näytin hänelle asuntoni ja kävimme kävelemässä rannoilla. Söimme Wiigi kohvikissa.

IMG_1648.JPG
Tagalahden joutsen

28.-29.5.2019
Nämä päivät kuluivat matkailijan roolissa ystävän kanssa. Kävimme tutkimassa kaupunkia jalan kulkemalla katuja ristiin rastiin ja piispanlinnoituskin tuli tutkittua tarkemmin ja entinen rautatieasema, joka on museona.

IMG_1630 (2).JPG

IMG_1665.JPG

IMG_1662 (2).JPG

30.5.2019 Taevaminemispüha
Helatorstai ei täällä ole vapaapäivä vaan tavallinen arkipäivä. Mutta minulle se oli hieno päivä, koska ennen lähtöäni täältä sain nähdä lahden pikku saarella oleskelleiden joutsenten poikaset. Ne olivat kuoriutuneet ja uiskentelivat aamulla lahdella! Niitä oli neljä, untuvaista, harmaata palleroa.

DSCN0605.JPG

rakastan tätä maata, merta
jossa rakas on armas
hyvä on hea
joutsen on luik
katse etsiytyy horisonttiin
laiva on laev
kaupunki on linn
mennä kukkivien omenapuiden varjossa
päivä on päev
kuu on kuu
tammipuiden takana
meri on meri

1.6.2019
Kotimatka alkaa. Näkemiin Haapsalu ja Villa Werner!
Head aega! Nägemist!

IMG_1745.JPG

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s