Monet’n puutarha Givernyssä

Kun omalla puutarhapalstalla Joensuun Linnunlahden siirtolapuutarhassa on syystyöt tehty ja talvea odotetaan, on mukava muistella matkaa kesäkuun alussa tänä vuonna. Tyttäreni toteutti perheensä kanssa pitkäaikaisen unelmani päästä vierailemaan Givernyssä, jossa sijaitsee taidemaalari Claude Monet’n perustama puutarha ja hänen taiteilija-ateljeensa ja kotinsa, jotka on kunnostettu vierailijoiden iloksi. Yövyimme tyttäreni kanssa Givernyn kylässä romanttisessa B&B-paikassa. Jo kylän pääkatu tulvi ruusuköynnöksiä ja muita kukkivia kasveja, jotka hivelivät aistejamme linnunlaulun lisäksi. Tämä matka ruokki sekä puutarha- että maalausharrastustani puhumattakaan virikkeistä kirjoittamiseen.

IMG_0551.JPG      IMG_0543.JPG

Itse Monet’n puutarha oli elämys. Kevätkukat, kuten tulppaanit ja narsissit olivat jo kukkineet. Nyt olivat kukassa ruusut, liljat ja ukkolaukat. Unikot kukkivat myös.IMG_0578.JPG    IMG_0580.JPG

IMG_0582.JPG

Ja lummelampi puutarhan alueella ympäristöineen oli vieläkin sykähdyttävämpi. Lumpeetkin olivat jo alkaneet kukkia!

IMG_0607.JPG

IMG_0606.JPGIMG_0609.JPG

Vierailimme myös taiteilijan kodissa ja ateljeessa, jossa hän maalasi viimeisenä työnään Lummelampi-sarjan, joka on nykyisin Pariisissa nähtävänä L’Orangerie-museossa. Siellä pääsin myös käymään matkan aikana. Pariisissa oleskelimme muutamia päiviä, mutta se on jo toinen juttu.

IMG_0581.JPG

niina ja mie.jpg          ateljee.jpg

IMG_0629.JPG

Givernyn kylässä on ravintola, jossa Monet on aikoinaan käynyt taiteilijaystäviensä kanssa. Siellä on myös hänen nimeään kantava taidemuseo, jossa tänä kesänä oli esillä impressionistien lisäksi japanilaista taidetta. Esillä oli Hokusain puupiirroksia, mm. kuuluisa aallot-teos! Näyttelyn teemana oli, kuinka japanilainen taide on vaikuttanut impressionissteihin. Yllättävä tieto minulle, mutta aivan ymmärrettävä kun sitä ajattelee tarkemmin.

5.-6.6.2018 Giverny-Pariisi

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s